PortrattbildVAXTBASERAT_Foto-Agnes-Maltesdotter.jpg

Hej där.

Thess här. Välkommen till min lilla växtvärld! Här på min hemsida och blogg delar jag med mig av mina favoritrecept, guider, äventyr och annat jag gillar och funderar över.

Häng med på en läcker matresa där grönsaker är coola, baljväxter sexiga och mat smakar riktigt gott (och gör gott!). En värld fri från pekpinnar, där möjligheterna är oändliga!

Signa gärna upp dig på nyhetsbrevet för att få uppdateringar om vad som är på gång — allt ifrån nya recept till kommande workshops, äventyr och spännande projekt!

Kram, 

Thess

Hi there.

I’m Thess. Welcome to my little plant world! Here at my website and blog I share my favourite recipes, guides. Adventures ant other things I like and think about.

Come along for a delicious food adventure where veggies are cool, legumes are sexy and the possibilities are endless!

Click “Plant based Food Guide” for my guide to some of Swedens many restaurants, cafes, bakeries and other places serving really yummy plant-based food.

All recipes on my website are written in both Swedish and English, just click “recept” and then any of the photos that you like, then scroll down to find the recipe in English.

Xx, Thess

Växtbaserad matguide till Malmö

Växtbaserad matguide till Malmö

Betalt samarbete med @malmotown

Jag ä-l-s-k-a-r- matresor. Att besöka en stad genom maten är den bästa formen av upptäckarresa brukar jag säga. Strosa runt, smaka lite här och lite där. Lukta, titta, prata med hjältarna bakom maten. Strosa lite till, för att snart kunna äta något mer. Strosa mer, äta mer. Ja ni hänger med på konceptet!

Så, när jag fick frågan om jag ville komma ner till Malmö för att äta mig igenom - och skriva om - Malmös matscen satt jag i princip redan på tåget (påminns ofta om hur bra jag trivs här i södra Sverige där det finns mängder av vackra och underbara byar och städer korta tågresor bort) ner innan jag hunnit svara ja.

Och här har ni då alltså resultatet av 40 timmar i Malmö. Det blev falafel i mängder, världens godaste fyllda croissant, surdegsbröd, nötostbricka, glass, kakor, kaffe, Golden milk, vedugnspizza, växtfinmat, kombucha och choklad så klart.

Saknar ni några matställen i listan? Kommentera gärna nedan - min plan är att listan ska uppdateras i takt med att jag upptäcker mer av vad Malmö har att erbjuda!

På väg söder ut!

På väg söder ut!


Atrium Kaffebar

@atriumkaffebar

Kom hit för: Frukost, kaffe och golden oat milk, fika och lunch. Och stämningen så klart!

Hit kom vi för att gömma oss ifrån sommarregnet som hade börjat falla utanför, och så klart för att smutta på havrecappuccino, Golden oat milk och en god, lagom söt banankaka. Det var inte svårt att förstå varför detta är ett av Malmös mest populära kaffebarer; vacker och välkomnande miljö, lagom enkelt koncept och meny, och viktigast av allt - god mat och dryck!

Plantbasedbythess_Malmo-food-guide_Atrium-kaffebar.jpg
Platnbasedbythess_Malmo-food-guide_Atrium.JPEG

Bageri Leve

@bagerileve

Kom hit för: Den godaste veganska croissanten någonsin. Och surdegsbröd, så klart.

Croissanten serveras vanligtvis med limemarinerade jordgubbar och cashewbrie (från Malmöföretaget @casheury), men då dessa var slut när vi kom dit frågade jag snällt om jag istället kunde få fyllningen som vanligtvis läggs i deras nybakade frallor — majskräm, tomat, gurka och groddar — i min istället. Jag hade trots allt sett fram emot just dessa croissanterna. Resultatet? Fullträff! Tror nästan jag blev lovad att de skulle sätta upp den nya varianten på menyn.

Missa inte att även köpa med något av de vackra surdegsbröden - vi åt sesambrödet och det var magiskt gott. Och jag är ganska säker på att resten är precis lika goda de också.


Köld

@koldmalmo

Kom hit för: Glass i stora lass!

Veganska glassar på kokos- eller cashewbas med kreativa smaker - och inte minst smakkombinationer! Be snällt att få smaka lite på de olika smakerna om du är osäker vilka du vill fylla din strut eller bägare med - för här bjuds smaker som du med största säkerhet inte smakat tidigare. Köp din glass och ta med ut till torget eller gatorna utanför. Här finns också glassar på mejeribas för den som är sugen på det!

Plantbasedbythess_Malmo-food-guide_köld.jpg

Slottsträdgårdens kafé

@slottstradgardenskafemalmo

Kom hit för: Klassisk fika i magisk miljö!

Ett bra dryckesutbud står högt i kurs när jag går på fik eller restaurang. I slotträdgårdens kafé finns mycket spännande på det temat; bland annat både mousserande äppelmust, stilla äppelmust och eller par olika kombucha bryggda i Malmö. Dessutom hittar du på menyn - i fikaväg - såväl raw food-boll (med somrig smak av rabarber när vi var där i juli) som maffig chokladtårta, och chokladbars. Beställ inne i kaféet och slå dig ner i växthuset, omgiven av blomster och under vinrankorna i taket. En perfekt paus mitt i stan, passa på att promenera runt lite i slottsträdgården och den fina parken när du är här!

Platnbasedbythess_Malmo-food-guide_Slottstradgården.JPG

Malmö saluhall // Malmö chokladfabrik

@malmosaluhall @malmochokladfabrik

Kom hit för: Till saluhallen för mat för alla smaker. En plats som rymmer precis allt du kan tänkas vara sugen på - under ett och samma tak! Denna gång köpte jag med ett gäng goda alkoholfria, svenska drycker från Lanthandeln. Mums! Och så lite choklad, som även kan köpas direkt hos Malmö chokladfabrik i en annan del av stan.

PlantbasedbyThess_Chokladfabrik-saluhall.jpg

Mr Falafel

@Mr.falafel.malmo

Kom hit för: Malmös kanske bästa falafelrulle!

När jag bad er om hjälp för att hitta Malmös godaste falafelrulle kom det in mängder med tips, men vissa stack ut; där ibland Mr Falafel och ett besök var vidare givet. Efter första tuggan visste jag att jag höll en falafel i världsklass i handen. Varför? Brödet var hembakat; en perfekt kombination av mjukt och segt. Falafeln var perfekt krispig och smakrik, tillbehören i form av tomat, gurka, sallad, syrad rödkål, lök och persilja var allt som kunde önskas. Missa inte att be om lite hummus, mynta och granatäpple i rullen - där går det från urgott till världsklass. Så enkelt, och samtidigt näst intill orimligt gott - det är så jag bäst gillar min mat! Och, mer än prisvärt.

Plantbasedbythess_Malmo-food-guide_Mr-falafel3.jpg

Shawarmaspecialisten & Möllans falafel

Kom hit för: Falafelrulle!

Dessa var två av de andra falafelhaken som återkom flertalet gånger när jag bad om tips inför vår falafelrunda. Riktigt mumsiga! Tillbehören varierade något mellan de falafelhak vi testade denna gång, ett av mina favorittillbehör - syrad rödkål - fattades hos det sistnämnda. Hur som - urgoda och krispiga falaflar även på dessa två hak, och med tilläggen hummus och blomkål i blev det riktigt gott! Hemgjort bröd och båda ställena hade gjort rullarna ännu lite smarrigare.

PlantbasedbyThess_Shawarmaspecialisten_Möllans.jpg

Jord

@jordmalmo

Kom hit för: Matiga grötfrukostar (hela dagen lång) och signaturrätten hummusskål till lunch.

En hemtrevlig plats med god mat utan krusiduller - men ändå med nytänk. Här serveras grötarna, gjorda på olika sädesslag, både kalla och varma med spännande topping-kombinationer Passa på att beställa en skål tofu scramble med surdgesbröd också - det kan bli en ny favorit! 

På Jord finns även ett fint utbud av flera olika kalla drycker - från must till kombucha - och många av dem dessutom producerade i Sverige. Sådant gillar jag!

Platnbasedbythess_Malmo-food-guide_Jord.JPG

Mineral

@mineralmalmo

Kom hit för: Växtbaserad finmat precis som den ska smaka. Genialiskt god och vacker mat i all sin enkelhet - världsklass!

Jag beundrar kockar som på riktigt bryr sig om växtbaserad matlagning, och vågar låta grönsakerna få smaka precis vad de “ska” smaka. Precis så är det här. Det är egentligen rätt så enkel matlagning, men med riktigt bra råvaror i säsong - och viktigast av allt kunskap om hur man skapar spännande rätter med oväntade inslag (syrad bitterkrasse, eller gravad morot) och väntade älsklingar (ugnsrostade grönsaker med perfekt stuns, släta krämer och smakrika svampar med perfekt brynt yta). Här kan kockarna utan tvekan sin grej - och tallrik efter tallrik med äkta matkonst dukas fram till vår stora förtjusning. Den ena mer vacker och kul än den andra. Ett tips är att dela rätterna från en relativt lilla menyn, mellan sällskapet för att få smaka så mycket som möjligt. Och mängder av god dryck finns det också!

Ni förstår att detta är en favoritplats - här får du helt enkelt fullträff på precis allt; miljön, personalen och menyn.

Plantbasedbythess_Malmo-food-guide_Mineral8.jpg
Plantbasedbythess_Malmo-food-guide_Mineral7.jpg

The Raw Kitchen

@therawkitchenmalmo

Kom hit för: Ostbrickan! Och ett sällsynt utbud av otroligt vackra, och smarriga, raw food-tårtor och kakor av olika slag. Eller varför inte svänga förbi för att köpa en eller ett par goda nötostar att ta med hem.

Det ska inte stickas under stol med att “raw” mat kräver en hel del tid. Just därför gillar jag att gå till ställen som detta för att njuta lite Rawfood då och då, eftersom jag sällan hittar tiden eller tålamodet att laga det själv. På The Raw Kitchen kan man sin grej, allt ser magiskt vackert ut - och smakar där efter. Nytänkande, kreativ och vacker - full av smaker och riktigt god. Ostbrickan är en spännande upplevelse med 5 olika typer av nötbaserade ostar med olika smaker. Hur nöt-mozzarellan görs, och hur de får till den perfekt sega, ljuvliga mozzarellaliknande konsistensen är fortsatt ett mysterium (och företagshemlighet, som sig bör).

Plantbasedbythess_Malmo-food-guide_rawkitchen.jpg

Far i hatten

@farihatten

Kom hit för: Härlig sommarstämning, vedugnsbakad pizza och smårätter.

Ett urval av pizzorna går att gå vegansk, vi tog den enklaste toppad med vegansk mozzarella, vegansk parmesan och färsk basilika. Då jag inte är ett superfan av den typen av vegansk ost skulle jag nästa gång be om en pizza utan osten. Tomatsåsen vad riktigt god, men för att en (vegansk) pizza ska flyga med endast tomatsås krävs en alldeles speciellt god botten, och gärna något mer på toppen enligt min mening (om man, som jag, som ovan nämnt inte är så förtjust i de veganska ostarna) - lite surdeg i botten, och något i stil med nötost / pesto / oliver på toppen så hade pizzan blivit ännu godare. Men med stämningen och platsen är Far i hatten absolut värt ett besök, och en pizzabeställning given!

Platnbasedbythess_Malmo-food-guide_Farihatten2.JPG
Plant-based guide to haircare & skincare

Plant-based guide to haircare & skincare